House Renovation

At the end of 2007 and in search of a new home, we looked around from Taman Tun Dr. Ismail to the myriads of new and confusingly named Damansaras but somehow Lake Fields always had a spot in our hearts due to its contemporary design and finishing. At that time, the realtor had 2 units from us to choose from: a Feng Shui friendly one (which had the entrance to the powder room sealed and hence not facing the main door) and another one which didn’t. In the end, Feng Shui played no part in our decision and we chose the one that was nearer to the guard house and the water tower. We figured then that the clear unblocked path from the main door to the powder room would work out well in cases of emergencies that couldn’t wait. 

Flash forward to roughly 7 months ago, which is the amount of time required to “complete” a purchase of the property (which warrants another rant), we appointed a contractor to perform some renovation work on the house for us. Perhaps “some” is relative as the work turned out to be quite major indeed. In addition to sealing the powder room entrance (after reassuring ourselves that the odds of the sort of emergencies that would actually occur in which such a configuration would serve to be beneficial is quite infinitesimal), we decided to include a show piece in the house.

One idea that immediately struck us was that our new place has a double volume living area. This would look very nice if the house that we got was a corner unit like below:-

But unfortunately, we got a non-corner unit so it unexcitingly looked like this:-

Which wasn’t too bad but we wanted to explore what we could do with all the space. That was when the thought of building a loft came to us. The more we thought about it, the more we fell in love with the concept of having a loft overlooking the living room. To build the loft, our contractor first built the structure of the platform with wood (as a mold for the concrete) and reinforced the stucture with intenal steel wireframes.

Next, they poured the first layer of concrete onto the structure. The holes in the walkway are for the downlights below. The white pipes contained electrical wirings.

Once the initial layer is set, another layer is added on top to even up the surface.

The whole concrete structure was allowed to dry. (I resisted the temptation to run into the area to jump up and down).

And penultimately, they’ve added the railings recently which made it safe(r) for me to climb over there to perform my jump tests. I did and the new loft was strong enough to withstand my jumps.

The whole process of building the loft took place over the span of 4 months. The final step will be to add in the wood railing and the timber floor which will take up another 4 to 6 weeks.

Hopefully, we will be able to move into the new place before June this year (fingers crossed so very tight!)

2 Replies to “House Renovation”

  1. Hi there. Great pictures. I’ve recently bought a unit at lakefields as well. Was thinking of doing similar renovation. Would it be possible to forward me the contact of your contractor? Also out of curiosity, approximately how much did the construction of the loft cost you?

    thanks
    Ignatius

  2. Hi ! Think it’s a great touch to the house, I also recently bought the unit at lakefields, would love to have your contractor contact too ! Greatly appreciated .
    Thanks
    Matt

Leave a Reply